Miért fontos a klímatisztítás? Milyen gyakran kell a klímatisztitás végezni?

A klímaberendezések tisztítása, karbantartása a hosszú, költséghatékony, jó és biztonságos működéséhez elengedhetetlen.

Az berendezéseket évente minimálisan egyszer, de a fűtésre is használt klímákat kétszer is ellenőriztetni szükséges.

A szakembernek ilyenkor teljes takarítást és fertőtlenítést kell végezni. Fontos, hogy a készülék teljesen gomba, baktérium, pór és kórokozó mentes legyen.

A karbantartás elmaradásának két következménye lehet. Azon túl, hogy lerakódott szennyeződéstől fertelmes bűzt tud árasztani a hatásfoka is csökken, nehezebben hűt-fűt, több energiát fogyaszt, ez megterheli a tulajdonos rezsijét, szélsőséges esetben a készülék javításához, vagy cseréjéhez vezet.

Ennél súlyosabb következményekkel járhat egy esetleges légúti fertőzés kialakulása. Nem riogatás, de ebben a COVID-os időszakban egy Legionella fertőzés következtében kialakuló atípusos tüdőgyulladás nem növeli a vírussal szembeni védekezésünket.

A Legionella baktérium jelen van a környezetünkben, megisszuk, fürdünk benne, mégsem betegszünk meg. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk baktérium által okozott kórba. Ott találkozhatunk vele, ahol pangó meleg víz van. Megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek majd 100%-ban, a szökőkutakban, a klímaberendezésekben, a hűtőtornyokban és párásító készülékekben, még a napon felejtett locsolócsőben is. Emberről emberre nem terjed, de a belélegzett vízpermet súlyos betegséget okozhat.

Tehát ne feledjék a klímakészülékek rendszeres tisztítását, karbantartását, fertőtlenítését.